Вашата интелигентна система за отопление с изкуствен интелект !
Golden Fire

Що е то отопление на пелети!?

golden_fire_bg 18 Февруари 2015г.
Отопление на пелети - "Що е то?"Здравейте,

Казвам се Методи Илиев и съм собственик на търговската марка Golden Fire за България. С отопление на пелети се занимаваме от 8 години /2007 г./. Нашият завод изнася продукцията си предимно за Скандинавските страни. През 2014 г. разширихме производствените мощности и пуснахме малка серия комбинирани котли и камини на пелети за българския пазар с търговската марка Golden Fire. Цените, които предлагаме за България, се оказват прекалено ниски, поради факта, че не работим с търговци на едро, а на принципа производител - краен клиент. Този факт предизвика голям интерес към марката. Затрупани сме с хиляди обаждания и постове в различните социални мрежи.Днес 09.02.2015 г. събрах екип от най-добите си инженери и ги помолих кратко и ясно да напишат по няколко реда "Що е то отопление на пелети и има ли почва у нас?".Екипът на Golden Fire:

Най-често задаваният въпрос е "Колко харчи", въпрос на който трудно може да се отговори адекватно. Факторите, които влияят и съответно определят разхода на гориво /пелети/, са многобройни и тук ще засегнем само някои от тях.

Основни параметри:

отоплявана площ в квадратни метри;

/обитаема и отоплявана жилищна площ за по-кратко ще наричаме само жилище/;


желана разлика между външна и вътрешна температура на жилището

Пример: при външна температура -5°С, в помещението вътрешната да бъде 22°С;


степен на изолация;


качество на дограмата;


изложение на сградата;


степен на електронна автоматизация на процеса за отопление.

Процесът на отопление има два режима на контрол - контрол на температура на водата в радиаторите или контрол на температура на въздуха в жилището. Основен спестяващ фактор е преминаването от единия на другия начин на контрол. Много хора задават на електрониката на горелката параметър температура на водата в отоплявана система, равна на 60°С. В 90% от случаите това НЕ е нужно.

Пример: при управление на температура на въздуха в стаята, ако е зададена температура 23°С в жилището, навън е -5°С, но има слънце, жилището е с южно изложение и с добра изолация, горелката ще почива почти през целия ден, защото зададените 23°С ще са постигнати от слънчевата енергия и задържани от изолацията /реализира се икономия на пелети, защото 6 часа горелката не работи/. Ако през същото време сте избрали процес на управление по температура на водата в системата за отопление, горелката ще поддържа 60°С температура на водата в системата. В жилището температурата ще достигне 24°-25° /на никому ненужно висока температура/ и ще гори през целия ден.

Съвет: Инвестирайте приблизително 100 лв. еднократно в електронна система за отопление /стаен термостат/, което ще Ви се възвърне още през първия месец на отоплителния сезон.

Широко разпространено мнение е, че отоплението на пелети е доста по- скъпо. Това НЕ е така. Ако за отоплителен сезон на твърдо гориво са Ви нужни 1000 лв., отоплението на пелети би Ви струвало 15-20% по-скъпо /1150-1200 лв./, но плюсовете са доста и ще ги разгледаме малко по-надолу.

Отпада хамалогията.

Мнение от клиент:


При мен разходът на пелети за 270 кв. метра е около 800 кг на месец /с много сериозна изолация и южно изложение/. Котелът се включва октомври и работи до края на март или средата на април. Поддържам 23 градуса температура през деня и нощно време 19 градуса /имам хлапе на 1 годинка/. За тези 6 или 6,5 месеца "СЕЗОН" още не съм стигал до 5 тона. Това изчислено в пари прави около 250 лв. на месец за отопление и топла вода /200 литра бойлер/.Инж. Г. Петров

Избор на тип горивоЦена за 1KW при отопление на:

-Донбаски въглища 8,7ст. за 1KW/h;

-Дърваза огрев 4,7ст. за 1KW/h;

-Природен Газ 13,4ст. за 1KW/h;

-Дизелово гориво за отопление 19,2ст. за 1KW/h;

-Електроенергия 21,5ст. за 1KW/h;

-Дървесни пелети 6,4ст. за 1KW/h.

/Цени на горивата към дата 09.02.2015г./

Пепелно съдържание:

Пример:

-Въглища --> 40%. При 1 тон изгорени въглища, сте принудени да почистите 400 кг. остатък.

-Дърва -->25-28%. При 1 тон изгорени дърва сте принудени да почистите 250-280 кг. остатък.

-Нормални пелети -->Пелетно съдържание 1,8%. При 1 тон изгорени пелети сте принудени да почистите 18 кг. остатък /2 кофи/.

Инж. К. Георгиев

Какво трябва да знаем при избора на пелети?Нормални /дървесни-иглолистни или широколистни/ пелети съдържат около 5KW енергия в 1кг. и струват около 320 лв. - цена за 1 тон. Пепелното съдържание е около 1,8%.

Алтернативни пелети, произведени от слама съдържат около 2,1-2,3KW енергия за 1кг. и се продават на цена 180-190 лв. за 1 тон. Пепелно съдържание около 25%.

Изберете сами дали 2х190 кг. е по-малко от 1х320 лв. и 2х18кг. е по-малко от 2х250кг. Изборът е без коментар.

Инж. Р. СимеоновУдачен ли е монтажът на пелетна горелка към съществуващ котел, произведен за дърва и въглища?Отговорът е и ДА, и НЕ.Ако котелът е съвременен /многоходов/, монтажът на пелетна горелка е удачен.

Горенето на пелети е високо интензивен процес, при който се отделя голямо количество енергия за кратко време: може да видите клипчето - http://youtu.be/9TXru_7ucbw.

Ако котелът не е в състояние бързо да предаде енергията от горивната камера към водната риза, на практика отоплявате атмосферата с висока температура на димните газове.

Понятие "чугунен" котел на пелети НЕ съществува. Чугунът е материал, при който процесът на топлоотдаване е много бавен.

При съвременно проектираните котли на пелети се използват висококачествени стомани с висок коефициент на топлоотдаване.

Всеки проектиран котел на пелети може да работи и с дърва и въглища, тъй като при тях процесът на горене е процес на "тлеене".

Нежелани ефекти:

За да се предпазите от неприятни изненади като висок разход на гориво и нисък коефициент на полезно действие /КПД/, моля консултирайте се с квалифициран инженер /топлотехник/ дали е удачно на Вашия котел да се монтира горелка за пелети.Инж. М. Илиев

Комфорт.При отопление на пелети и подходящо подбрана отоплителна система се постига максимален комфорт.

Пример: При зададена температура 23°С отоплителната система поддържа температура в помещението от 22,8 до 23,2°С. Разликата / хистерезис/ от 4 десети от градуса на практика не се усеща, а се създава усещането за "мека" топлина.

Пример: При котел на дърва или въглища след зареждането му с гориво, непосредствено след това дървата или въглищата се разгарят и температурата на въздуха в жилището се повишава до 26-27°С. След изгарянето им температурата се понижава до 22-23°С, но усещането е, че в жилището е студено, а реално НЕ е така.

През нощта зададената температура може да е 19°С, което е още един съществен фактор за комфорт. Същевременно разликата от 4°С /19-23°С/ реализира 12 часа икономия на гориво /пелети/, а това е около 40%. Същата температура 19°С може да зададете и ако не използвате жилището през деня. Отново реализирате икономия от около 40% през деня.

Друг фактор за комфорт е, че при отопление на жилището, системата автоматично затопля и бойлерите, което осигурява и наличието на БГВ /Битова гореща вода/.

Инж. В. Илиева

В заключение:Минуси:

Около 15-20% по-висок разход от отоплението на твърдо гориво /дърва и въглища/.

Плюсове:

1. Постоянна температура;

2. Възможност за промяна на температурата по дни и часове;

3. Управление със стаен термостат;

4. Управление с GSM /изключително подходящо за вили и по-рядко обитаеми сгради/;

5. Изключително нисък разход на човешки труд /хамалогия/;

6. 100% интелигентен, автоматизиран, неангажиращ отоплителен процес.Оставаме на Ваше разположение за въпроси и безплатни консултации.

Тел. 0899111999.

Работата на интелигентната автоматизирана система за отопление може да видите тук http://youtu.be/9TXru_7ucbwСкоро очакваме хилядният ни клиент за България, който ще получи голямата награда - Една от интелигентните системи за отопление на Golden Fire по избор с осигурен безплатен монтаж.Екипът на Golden Fire
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.